top of page

LDzB - 104!



Tuvojas 25.augusts – Latvijas Dzelzceļnieku biedrības 104.gadadiena. Šodienas acīm raugoties 1920.gads, kad biedrība tika dibināta šķiet tik tāls un sens. Ne mēs esam to piedzīvojuši, ne īsti izjust tā laika dzīves  un notikumu ritmu.




Tomēr vēstures liecības ir sekojošas: “Vēl pirms biedrības dibināšanas jau 1918 .gada sākumā Vitebskā tika dibināta Latviešu Dzelzceļnieku savienība, kuras dalībnieki veica ļoti patriotisku un sarežģītu darbu, veicinot latviešu dzelzceļnieku atgriešanos Latvijā. Un tas notika periodā, kad Latvijas teritoriju vēl bija okupējis vācu karaspēks. Vēl viena Latviešu Dzelzceļnieku savienība (līdzīgi jau pieminētajai Krievijā pastāvošai Latviešu Dzelzceļnieku savienībai) tika nodibināta 1920. gada sākumā jau pēc Latvijas valstiskās neatkarības pasludināšanas. Šīs organizācijas viens no pirmajiem pasākumiem bija dzelzceļnieku streiks, kas no saimnieciska pārtapa par kreisi orientētu politisku arī pēc tam, kad valdība jau bija izpildījusi saimnieciskās prasības. Kā pretspēks kreisi noskaņoto dzelzceļnieku organizācijai 1920. gada 25. augustā tika dibināta Latvijas Dzelzceļnieku biedrība. Sarežģīti, vai ne? Tādi bija laiki. LDzB ātri kļuva par vienu no ietekmīgākajiem sabiedriskajiem spēkiem Latvijā un drīz tā apvienoja vairāk nekā 10 000 biedrus. Biedrības devīze bija “Visu Latvijai!”. 1940. gada jūlijā, pēc komunistu varas nodibināšanas Latvijā, dzelzceļnieku biedrības darbs tika pārtraukts.

Mēs noteikti lepojamies ar tiem sasniegumiem, kas biedrībai bija pa spēkam pirms Otrā pasaules kara. Tomēr mūsu ikdienas atmiņā vairāk ir notikumi un līdzcilvēki jau laikā pēc biedrības darbības atjaunošanas. Tieši tāpēc mūsu karogā ir divi gadskaitļi – 1920. un 1991. Paldies tiem biedriem, kuri 1991.gadā iedomājās, uzdrošinājās, saņēmās, izdarīja!

Un beidzot - pirms dažām nedēļām Latvijas dzelzceļš atzīmēja 105.gadadienu, kopš Latvijas Dzelzceļu virsvaldes izveidošanas, kas faktiski ir visu dzelzceļnieku svētki mūsdienās decentralizētas dzelzceļa darbības apstākļos. Pielikumā atradīsiet mūsu Goda biedra, Senioru nodaļas vadītāja Edgara Elkšņa arhīvos atrastu materiālu ar atstāstu par to kāpēc tieši šajos datumos tiek atzīmēta Dzelzceļnieku diena.

 

Sveicot visus LDzB biedrus, draugus un atbalstītājus LDzB 104.gadadienā:

LDzB valde

Comments


bottom of page