top of page

Inženieru dienas 2024. gadā






Piektdien, 11.oktobrī tika aizvadīti kārtējie, Dzelzceļa inženieru svētki, kas notika nu jau 23. reizi, tradīcijai aizsākoties 2003.gadā (tikai vienu gadu pasākums netika organizēts, un tas notika pandēmijas uzlikto ierobežojumu dēļ). Šogad dalībai pasākumā pieteicās 6 komandas  – superkomandas no Liepājas – 7 VĒJOS un no Rīgas – KAIMIŅI, kas jau ilgus gadus rezultatīvi piedalās un aktīvi startēja arī tad, kad pasākumam bija jāgatavo mājasdarbi un ar tiem jāuzstājas, Rīgas komanda ASMENS, kas vairākus gadus turas labāko komandu trijniekā, Rīgas Valsts tehnikuma komanda, komanda no Latgales un Rail Baltica nodaļas komanda.

Dzelzceļa inženieru diena iesākās ar ekskursiju Rail Baltica būvobjektā – Centrālajā stacijā Rīga. Būvnieku BERERIX Izpilddirektors Guntis Āboltiņš-Āboliņš uzrunāja pasākuma dalībniekus, demonstrēja vēsturiskus kadrus par kādreizējo stacijas izskatu, būvniecības laikā sasniegto. Lai gan jēdziens “drošība” ir dzelzceļa speciālistu darbības pamats, tomēr bez instruktāžas par drošību būvlaukumā neiztikt – to atgādināja Jānis Goldšteins. BERERIX pārstāvji Andis  Linde un Arnis Skrastiņš izrādīja viesiem jau uzbūvētās konstrukcijas, izstāstīja par izaicinājumiem ar kādiem jāsaskaras celtniecības laikā, kā arī deva ieskatu turpmākajos celtniecības plānos. Tā bija fantastiska iespēja apskatīt unikālo celtniecības objektu no iekšpuses, pastaigājoties pa nākotnes platformām un pasažieru uzgaidāmajām telpām, iztēlojoties kā tās izskatīsies, kas būs gatavas. Neskatoties uz šī brīža sarežģīto situāciju būvdarbu tupināšanai, būvspeciālisti veic savu darbu, lepojas par paveikto un ir pārliecības pilni, ka objekts tiks veiksmīgi pabeigts.

Pēc ekskursijas notika arī pasākuma oficiālā daļa LDz telpās. Tika apbalvoti 2024.gada labākie inženieri:

-          Jevgenijs Skulovičs – SIA “LDZ CARGO” Satiksmes drošības uzraudzības galvenais inspektors un

-          Aleksejs Baikovs – Valsts dzelzceļa tehniskās inspekcijas būvinspektors.

Apzinoties ilgtspējas jautājumu aktualitāti, konkursa programmas tematika šogad tika izvēlēta tieši no šīs jomas – komandām bija jāatbild uz dažādiem ar vides aizsardzību un sociālajiem aspektiem saistītajiem jautājumiem. Vislabāk tas izdevās Rail Baltica nodaļas komandai, kura, piedaloties pasākumā pirmo reizi, izcīnīja 1.vietu. Otrajā vietā pēc iegūto punktu skaita ierindojās Rīgas Valsts tehnikuma komanda, bet ceļojošo kausu par trešo vietu šogad aizveda līdzi komanda ASMENS. Taču ieguvēji noteikti ir visi komandu dalībnieki, jo uzzināja daudz interesantu faktu, kas iespējams liks arī aizdomāties par mūsu ikdienas paradumiem un attieksmi pret apkārtējo pasauli.

Lai pasākums notiktu, savu mājas darbu bija izpildījusi organizatoru komanda – Ārijs Tuņķelis, Māris Riekstiņš, Dmitrijs Solovjovs, Romans Jefanovs, Jevgeņijs Pučinskis, Jevgenijs Skulovičs un Nataļja Solovjova. Latvijas Dzelzceļnieku biedrība izsaka pateicību par atbalstu VAS “Latvijas dzelzceļš” Komunikācijas direkcijai Teikas Lapsas un Toma Kalnīša vārdā, Drošības direkcijai Vasīlija Gigela vārdā, kā arī BERERIX komandai.

Dzelzceļa inženieru diena ir lieliska Latvijas Dzelzceļnieku biedrības tradīcija, kuru organizē Inženiertehniskā apvienība, kas apvieno dzelzceļniekus no dažādām struktūrām un pilsētām un arī citus ar dzelzceļa nozari saistītus speciālistus. Turpināsim to un tiekamies nākamgad!

 

Comments


bottom of page